Sağlık

300 yaşına kadar yaşamak mümkün mü?

İSTANBUL (İGFA) – Hepimizin bildiği gibi kalp vücudumuzun en hayati organıdır, dolaşım olmadan yaşamak mümkün değildir. Kan sistemi de dahil olmak üzere tüm organların düzgün çalışabilmesi için sağlıklı bir dolaşım sistemine ihtiyacı vardır. Kanın atıklardan arınması ve toksinlerin etkisiz hale getirilmesi için karaciğer ve böbreklerde belli bir basınçla dolaşması gerekir.

Cildimizin beslenmesi, biriken atıklardan arınması, beynimizin beslenip atıklardan arınması, hatta uyku sırasında dinlenmesi için belli bir basınç aralığında dolaşım gereklidir.

‘Bu dolaşım nedir?’ Eğer dersek; Kalp merkezli bir kan pompası ile kanın dolaşımı için güçlü bir hızlanma sağlanır ve sindirim sisteminden akciğer sistemi yoluyla alınan kanın dolaşıma uygun biçimde tüm doku ve organlara ulaştırılması sağlanır. diğer sistemik dolaşım damarları. Daha sonra toplardamar sistemi yoluyla karaciğer ve dalaktaki toksinlerden temizlenerek kalbe geri döner.

Hayati Deniz, “Hareket ve dolaşım açısından en önemli organlarımız kalp ve damarlar olmakla birlikte, kalp-damar sağlığının korunması aynı zamanda tüm doku ve organların en derinlerine kadar uzanan damar sisteminin de korunması anlamına gelir” diyen Prof. Dr. Hayati Deniz, şöyle konuştu: ” Tersinden düşünürsek kalp-damar sağlığının bozulması ve damarların tüm doku ve organların en derinlerine kadar uzanması nedeniyle tüm organların dolaşımı giderek bozulacak, hastalık ve sağlıksız yaşlanma meydana gelecektir.”

Tüm ölümler arasında ilk sırada yer alıyor! Tüm dünyada kalp-damar nedenli ölümler tüm ölüm nedenleri arasında ilk sırada yer alıyor. Ancak kalp hastalıklarına önlenebilir ve değiştirilebilir birçok faktör neden olmaktadır. Yaşam tarzındaki değişiklikler kalp hastalıklarını ve bu hastalıktan kaynaklanan ölüm riskini önleyebilir. Kalp ve damar sağlığımızı korumak için neler yapmalıyız? Öncelikle ne yediğimiz, ne içtiğimiz, ne kadar hareket ettiğimiz, sigara içip içmediğimiz, tansiyonumuz, kandaki kolesterol seviyemiz; Bunların hepsi kalp-damar sağlığıyla yakından ilgilidir. Bu faktörlere dikkat edersek, sağlıklı beslenirsek, tansiyonumuzu normal seviyelerde tutarsak kalp-damar sağlığımızı korumuş oluruz.

KALP VE DAMAR SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Prof. Dr. Hayati Deniz, sağlıklı ve uzun bir yaşamın yaşam tarzınızda yapacağınız küçük değişikliklerle mümkün olabileceğini belirtti.

İşte o değişiklikler:

1. Sigara içmek: Sigaranın içindeki tütündeki kimyasallar kalbe ve kan damarlarına zarar verir. Sigara dumanı kandaki oksijeni azaltır. Kalp, vücuda ve beyne yeterli oksijen göndermek için daha çok çalışır. Bunun sonucu kan basıncında ve kalp atış hızında bir artıştır.

2. Hareketsiz yaşam:Düzenli egzersiz (haftada 5 gün en az 30 dakika) kalp hastalıklarının yanı sıra diyabet, felç, bazı kanser türleri ve yüksek tansiyona karşı da koruma sağlar.

3. Obezite:Fazla kilolu olmak ve bel çevresinin artması kalp hastalıkları başta olmak üzere birçok hastalığa neden olabilir.

4. Sağlıksız beslenme: Düzensiz ve sağlıksız beslenme kilo almayı kolaylaştırır, kolesterol artar, diyabet riski artar ve tansiyon yükselir. Bütün bunlar kalp hastalığı riskini artırıyor. Sağlıklı beslenmenin kurallarından biri de diyetten yeterince lif almaktır. Sağlıklı beslenmede yeterli su içmek önemlidir. Şekerli ve gazlı içeceklerden uzak durmak gerekir.

5. Sistemsiz uyku: Araştırmalar, yeterince uyumayan kişilerde obezite, kalp krizi, yüksek tansiyon, diyabet ve kalp krizinin daha sık görüldüğünü ortaya koydu. Bir yetişkinin günde en az 7-8 saat uykuya ihtiyacı vardır.

6. Hipertansiyon: Yüksek tansiyon ile kalp hastalıkları arasında yakın bir ilişki vardır. Sağlıklı insanların bile yılda en az iki kez tansiyonlarını kontrol ettirmeleri gerekir.

7. Yüksek kolesterol: Kan kolesterolü yüksekse atardamarları tıkayan plaklar oluşur. Bu durum koroner arter hastalığı ve kalp krizi riskini artırır. İlaçlar ve yaşam tarzınızdaki değişikliklerle kolesterolünüzü kontrol altında tutabilirsiniz.

8. Gerilim:Araştırmalar aşırı gerilimin kalp krizini tetikleyebileceğini gösteriyor.

9. Alkol tüketimi: Çok fazla alkol içmek kan basıncını yükseltebilir. Ayrıca alkol şeker içerdiğinden ekstra kalori alınması anlamına gelir.

10. Diyabet : Diyabetik kalp hastalığı diyabetik hastalarda iki kat daha sık görülür. Sigara içiyorsanız, aşırı kiloluysanız, kolesterolünüz yüksekse, tansiyonunuz yüksekse ve ailenizde kalp hastalığı varsa kalp hastalığına yakalanma riskiniz daha yüksektir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu