“Aile içi şiddet varsa mülteci statüsü verilebilir”
Avrupa Adalet Divanı, menşei ülkelerinde “namus cinayeti” veya “aile içi şiddet” tehdidiyle karşı karşıya kalan kadınlara Avrupa Birliği (AB) içinde mülteci statüsü verilebileceğine hükmetti.
Bulgaristan Sofya İdare Mahkemesi, zorla evlendirildikten sonra ailesini terk ederek aile içi şiddet nedeniyle Bulgaristan’a kaçan Türk asıllı Kürt kadına uluslararası koruma verilmesi gerekip gerekmediği konusunda Avrupa Adalet Divanı’ndan görüş istedi. 2017 yılında eşinden resmi olarak boşanmadan önce başka bir erkekle dini nikahlı yaşamaya başlayan kadın, Türkiye’ye geri gönderilmesi durumunda hayatından endişe edeceğini, eski kocası ya da kendi eşi tarafından öldürülebileceğini ifade etti. “namus” nedeniyle aile.
Lüksemburg’daki mahkeme, söz konusu kadınla aynı koşullardaki kadınların mülteci olarak tanınabileceğine veya geçici koruma sağlanabileceğine karar verdi. Kararda, söz konusu kişilerin ırkı, dini, tabiiyeti, siyasi inancı veya belirli bir toplumsal gruba mensubiyeti nedeniyle zulme maruz kaldıkları gerekçesiyle mülteci olarak tanınabilecekleri belirtildi. Mahkeme, kadınların “toplumsal bir grup” olarak kabul edilebileceğine hükmetti: “Bunun sonucunda geldikleri ülkede cinsiyetleri nedeniyle cinsel şiddet ve aile içi şiddet de dahil olmak üzere fiziksel veya psikolojik şiddete maruz kalmaları halinde, itibaren onlara mülteci olma niteliği verilebilir.”
Avrupa Adalet Divanı, bu şartları taşımayan ancak geldikleri ülkede idam edilme veya insanlık dışı ya da aşağılayıcı muameleye maruz kalma gibi “ciddi zarar” tehdidi altında olan kadınlara da geçici koruma sağlanabileceğine karar verdi.
Avrupa Adalet Divanı kararında, İstanbul Sözleşmesi olarak da bilinen Kadına Yönelik Şiddet ve Aile İçi Şiddetin Önlenmesi ve Bunlarla Mücadeleye İlişkin Avrupa Sözleşmesine de atıfta bulunuldu. Mahkeme, İstanbul Sözleşmesi’nin Avrupa Birliği ülkeleri açısından bağlayıcı olduğunu ve sözleşmede kadına yönelik toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin bir kovuşturma biçimi olarak kabul edildiğini kaydetti.
AFP/EC, JD
DW Türkçe’ye sansür olmadan nasıl erişebilirim?
haber-aksu.com.tr