Haber

Bakan Kacır: Türk bilim adamlarının tersine beyin göçünü sağlamayı hedefliyoruz (2)

‘İLK UZAY GÖREVİMİZ BÜYÜK PROJENİN İLK ADIMI OLACAK’

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Avrupa Birliği ve Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Bursa programı kapsamında Bursa Teknoloji Adaptasyon ve Ar-Ge Merkezi’nde (BUTEKOM) hayata geçirilen BUTEXCOMP Kompozit Malzeme ve Teknik Tekstil Prototip ve Uygulama Merkezi’nin açılışını da yaptı. Hindi. . Bakan Kacır, BUTEKOM’un Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi’ndeki (DOSAB) Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yerleşkesi’nde düzenlenen açılış töreninde konuşmasına, Türkiye’nin ilk astronotu Alper Gezeravcı ile GUHEM’de yaptığı görüşmeyi hatırlatarak başladı. Kacır, “Şu anda Türkiye’nin uzay görevini gerçekleştirmek üzere uluslararası uzay istasyonunda Türk bilim misyonu faaliyetlerine devam eden astronotumuz Alper Gezeravcı ve ilk ve tek uzayımız olan Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi ile canlı bir ilişki kurmak bizim görevimizdir.” Türkiye’de havacılık temalı bilim merkezi.” Bugün bir gurur ve memnuniyet nedeni daha oldu. Nitekim Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türkiye, milli teknoloji atağına her geçen gün yeni adımlar atıyor. Yeni ve büyük projelere imza atıyor. Allah bu milleti korusun, Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılında, Türkiye Yüzyılında, inşallah çok daha büyük milli gelişmelere imza atacağız. Teknoloji projelerini üstlenebilelim. Bu ilk uzay görevinin, önümüzdeki dönemde uzay bilimi ve teknolojileri alanında hayata geçireceğimiz nice büyük projelerin ilk adımı, ilk sayfası olacağına inanıyoruz. Ve inşallah Türk gençliğiyle, Teknofest kuşağıyla birlikte bu başarı öyküsüne yeni sayfalar açacağız. “Birlikte yeni projeler eklemeye, milletimizin geleceğine ışık tutacak birçok projeyi hayata geçirmeye devam edeceğiz” dedi.

‘ÜLKEMİZİ DÜNYA ÇEKİMİ MERKEZİ HALİNE DÖNÜŞTÜRÜYORUZ’

Bilim ve teknoloji alanındaki başarıların ülkeleri küresel rekabette öne çıkardığına işaret eden Bakan Kacır, bugüne kadar yapılan yatırımlar hakkında bilgi vererek, şunları söyledi:

“Bilim ve Teknoloji, ülkeleri küresel rekabette öne çıkaran unsurların başında elbette geliyor. Teknoloji üretmek için iyi işleyen bir Ar-Ge ve girişimcilik ekosistemi şart. Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, güçlü bir ekosistem inşa ettik. son 22 yılda bilim ve teknolojiye yaptığımız yatırımlar. 1600′ Kurduğumuz 101 Teknopark’ta yer alan 10’dan fazla Ar-Ge tasarım merkezi, 208 üniversite, 272 bini aşkın Ar-Ge personeli ve 10 bini aşkın teknoloji işletmesiyle, Ülkemizin teknoloji ve inovasyon alanında dünya çapında rekabetçi bir konuma gelmesini sağladık.Yalnızca 1,2 milyar dolar olan Ar-Ge harcamalarımızı 10 kat artırarak ülkemizin bilimsel ve teknolojik kapasitesini güçlendirdik.Katma değer ve yüksek teknolojili üretime öncelik verdik. Yatırım teşvik sistemimizde son 5 yılda teşvik belgelerinin yüzde 44’ü orta, yüksek ve yüksek teknolojili yatırımlardan oluştu. Sadece 4 yılda değeri milyar doları aşan Turcorn’ların sayısının 7’ye ulaşması tesadüf değil. Tüm bunları araştırmacılarımıza, sanayicilerimize, girişimcilerimize, kısacası insanımıza güvenerek başardık. Fırsat verildiğinde, engeller kaldırıldığında, kaynaklar tahsis edildiğinde halkımızın neler yapabileceğini biliyoruz. Bu anlayışla nitelikli insan değerimizin sanayicilerimiz, yatırımcılarımız ve girişimcilerimizle birlikte çalışması için modern altyapılar inşa ediyoruz. “Ülkemizi yenilikçi teknoloji alanlarında küresel bir çekim merkezi haline dönüştürüyoruz.”

‘TEKSTİL VE HAZIR GİYİMDE 28 MİLYAR DOLAR İHRAÇ ETTİK’

Türkiye’nin sadece bilim ve teknoloji alanında değil, tekstil ve hazır giyim sektöründe de öncü olduğunu belirten Bakan Kacır, “Tekstil ve hazır giyim branşımız, ülkemizin kalkınmasında önemli bir yere sahip. Dokuma ve hazır giyim bölümümüzde geçen yıl 28 milyar dolarlık ihracat gerçekleşti.” Ülkemizin ihracat odaklı büyüme yolculuğunun önde gelen departmanlarından biri olarak bu departmanımızın başarısından gurur duyuyoruz. Şubemiz 1 milyon vatandaşımıza doğrudan, 2 milyona yakın vatandaşımıza ise dolaylı olarak ekmek ulaştırıyor. Yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme rotasındaki gelişimimizde öncü rol oynuyor. Biz de Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı olarak Ar-Ge ve yatırım teşviklerimiz ve kalkınma ajanslarımızla sektörümüzü güçlendirmeye devam ediyoruz. Katma değerli üretimi ve nitelikli istihdamı destekliyoruz. Son 22 yılda 10 bin 368 tekstil yatırımına teşvik belgesi verdik. 800 milyar liralık sabit yatırımın önünü açtık. 327 Binden fazla kişiye istihdam sağladık ve kalkınma ajanslarımızda 383 projeye 1,7 milyar lira destek verdik. Faydalanıcıların eş finansmanıyla birlikte 3,2 milyar liralık kaynağı harekete geçirdik. Bugün teknoparklarımızda 565 şirketimiz dokuma alanında Ar-Ge ve inovasyon kapasitesinin oluşturulmasında kilit rol oynuyor. “78 Ar-Ge ve 54 tasarım merkezimiz dokumada pahalı katma üretim altyapımızı güçlendiriyor” dedi.

‘TOGG FABRİKASI’NIN YERİNE YÖNELİK ELEŞTİRİYİ SÜRPRİZLE İZLEDİK’

Yerli otomobil Togg’a yönelik eleştirilere de değinen Bakan Kacır, “Elbette Bursa aynı zamanda ana markalarıyla, yan sanayisiyle ülkemizde otomotiv sanayinin kalbinin attığı şehir. Bursa yerli ve milli otomobilimize ev sahipliği yapıyor. elektrikli araba Togg. Bunu yakın zamanda görmeme rağmen medyada ev sahibi olmaktan memnun olmayanların olduğunu büyük bir şaşkınlıkla izledim. Hatta izlediğim programda tıpkı benim gibi katılan gazeteciler de vardı. Ben de çok şaşırdım ve bu şehre hizmet etme iddiası taşıyan bir siyasetçinin ağzından gazeteci arkadaşlarımın Togg’un Bursa’da kurulmasından memnun olmadıklarını duydum. “Şaşkınlıklarını gizleyemediklerini gördük. Kim ne derse desin yüksek teknoloji yatırımlarını Bursa’mıza ve Türkiye’ye kazandırmaya devam edeceğiz. Elbette çevreye duyarlı, doğa dostu bir yaklaşımla bu şehrin Türkiye sanayi ve teknolojisinin lider şehri olma misyonunu güçlü bir şekilde destekleyeceğiz. “Desteklemeye devam edeceğiz” dedi.

’35 MİLYAR DOLARLIK İHRACAT İLE REKOR KIRDIK’

Otomotiv bölümünün ihracatta rekor kırdığını hatırlatan Kacır, şöyle konuştu:

“Otomotiv sektörümüz, 35 milyar doları aşan ihracatla geçen yıl yeni bir rekora imza attı. Çevre dostu mobilitenin, yeşil çözümlerin ve dijital teknolojilerin yaygınlaştığı günümüzde, otomotiv sektörünün alt bileşenleri de bu paradigmaya uyum sağlıyor Araç başına kullanılan kompozit yükü her geçen gün artmaktadır.Bu nedenle otomotiv branşlarında dokuma ve katma değerli üretim, Bursa’nın kalkınma yolculuğunda rekabet gücü açısından büyük önem taşımaktadır.Kompozit Malzeme ve Teknik Tekstil Prototip Üretimi ve Uygulaması ile Bugün açılışını yaptığımız merkez ile stratejik alanlarda yeni ürünlerin geliştirilmesini kolaylaştıracak yüksek kalitede bir altyapı tesisini Bursa’ya kazandırıyoruz.Bu proje ve altyapı yatırımı aslında doğası gereği bir sosyal inovasyon projesidir.Kurduğumuz bu modern altyapıyla, Fikri olan, fikri ürüne dönüştürmek için çabalayan, ürünü ticarileştirmeye çalışan KOBİ’lerimizde hem kümelenme ruhu hem de birlikte iş yapma kültürü gelişiyor. “Fikirlerini test etmek, prototipini üretmek, ürettiği prototipi kendi üretim sahalarında ticarileştirmek isteyen herkese bu tesisin kapıları açık olacak.”

‘BU MERKEZDE 50’DEN FAZLA KOBİ’Yİ GÜÇLENDİRECEĞİZ’

Açılışını yaptığı Kompozit Malzeme ve Teknik Tekstil Prototip ve Uygulama Merkezi ile 50’den fazla KOBİ’nin destekleneceğini belirten Kacır, “Rekabetçi Sektörler Programı ile hayata geçirdiğimiz 200 milyon lira bütçeli bu proje iki bileşenden oluşuyor” : makine ekipman altyapısı ve teknik yardım Proje Kapsamı kapsamında sanayicilerimizin, KOBİ’lerimizin ve girişimcilerimizin test ve prototip geliştirme ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik son teknoloji makine ve cihazlar hazır olup, bugün test ve Prestijiyle bu modern ve güçlü altyapıda 50’den fazla KOBİ’ye analiz hizmetleri Kompozit malzeme ve teknik dokuma kümesi Bursa’da oluşturulmuştur.Yeşil ürün geliştirme programı kapsamında tasarım, prototip, test ve analiz hizmetleri verilmektedir. 6 firma seçildi Tedarik zinciri eşleştirme programı kapsamında bu merkez, 30 firmayı yerli ve yabancı tedarikçiler, alıcılar ve analiz sağlayıcılarla buluşturuyor. Rol model programı kapsamında 10 firmaya Ar-Ge ürünlerinin ticarileşmesi için danışmanlık ve mentorluk hizmeti sunuluyor. Proje sonuna kadar devam edecek modelleme ve prototip üretim hizmetleriyle bu merkezde 50’den fazla KOBİ’nin yenilikçi proje fikirlerini hayata geçirmesine destek olacağız. “Bu merkez sayesinde kompozit malzeme ve teknik dokumaya dayalı yüksek maliyetli ürünlerin üretimini hızlandıracağız” dedi.

Denizhan KARAHANCI- Yiğithan HÜYÜK/ BURSA,

pursaklarajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu