EPDK’dan yeni düzenleme
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Tarafından Elektrik Piyasası Dengeleme ve Uzlaştırma Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.
Yönetmelik ile depremden etkilenen bölgelerde hem tedarikçinin hem de üreticinin olası mali sıkıntılarına karşı arz güvenliğinin kesintiye uğramaması amaçlandı.
Açıklamada, “Piyasa İşletmecileri tarafından Piyasa İşletmecisine iletilen faturaların bedelleri ile Piyasa İşletmecisinin alacaklı piyasa katılımcılarına yapacağı ödemeler, aşağıdaki durumlarda toplam borç bedeli fatura bedelinden düşülmek kaydıyla, fatura borçlusu piyasa katılımcısı ise, ilgili fatura dönemi için faturanın tebliğ tarihini takip eden en geç yedi iş günü içinde piyasa katılımcısının ödenmemiş borçları mahsup edilerek Piyasa İşletmecisinin merkezi uzlaştırma kuruluşundaki hesabından ödenir Piyasa İşletmecisi tarafından işletilen piyasalar için, piyasa katılımcılarından tahsil edilen tüm tutarların net alacak tutarlarına oranına göre, Tahsilat yapılmışsa birinci cümledeki üsluba göre alacaklı piyasa katılımcılarına dağıtılır.
Buna göre üretici ile tedarikçi arasındaki faturalandırmaya esas olan sayaçlar her ayın 30’unda ölçülmektedir. Sayaç bedelleri de ayın 12’sinden önceki son iş gününe kadar EPİAŞ’a bildirilir. EPİAŞ da bu değerlere göre hesaplama yaparak tedarikçinin portföyündeki tüketicileri için ne kadar elektrik çektiğini, üreticinin ne kadar üretip sisteme tedarik ettiğini hesaplar.
EPİAŞ, üreticiden bu değere göre fatura göndermesini ister ve çekilen elektriğin bedeli olan faturayı tedarikçiye gönderir. EPİAŞ, tedarikçiden gelen para girişi çerçevesinde üretim maliyetlerine tekabül eden tutarı üreticilere gönderir.
Düzenlemeden önce EPİAŞ ilk faturayı kime, yani ilk faturayı hangi üretim santrali verdiyse ona ödüyordu. Fiyat ödemesi faturalandırma sırasına göre ilerliyordu.
EPDK’dan yapılan açıklamaya göre, yapılan düzenleme ile tedarikçilerden gelen toplam miktar, fatura fiyatlarına göre tüm üretim santrallerine eş zamanlı olarak paylaşılacak. Bu sayede kimse sıra beklemeyecek ve özellikle sarsıntı bölgesindeki üretim tesislerinde nakit akışında azalma yaşanmayacaktır.